Ingeborg Mooiweer

Veranderen … ik doe er niet aan.

Niets zo fijn als alles bij het oude houden, toch? Wij mensen zijn gewoontedieren en vinden veranderen eigenlijk niet zo fijn. Allerlei mooie termen komen voorbij, transformeren, terug naar je eigen ik, je authentieke zelf zijn en ga zo maar door. En hé die termen kloppen natuurlijk wel alleen je moet er wel wat voor doen. En daar gaat het nogal eens mis. Want wat wil het feit… we houden dus niet zo van dat veranderen. Wij, dat zijn eigenlijk onze hersenen. Wij denken dat we best wel willen veranderen alleen als je eens beter kijkt hoe je hersenen werken kom je erachter dat veranderen niet zo hoog op het lijstje staat van dingen die je hersenen doen moeten en fijn vinden.

Laten we eens wat meer in deze materie duiken.

Want wat gebeurt er nu eigenlijk in zo’n veranderingsproces?

Misschien is het begrijpen hoe je hoofd werkt een eerste stap in het makkelijker maken voor jezelf. Begrip maakt alles beter, toch?

Het effectiever inzetten van je hersenen geeft je zoveel meer, dan heb je echt het idee dat je in controle bent en niet dat je overgeleverd bent aan de omstandigheden.

Ik neem je even mee in hoe je hersenen werken: je hebt een parasympatisch en een sympatisch zenuwstelsel. Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen en je sympatische zenuwstelsel, waar de amygdala ook ligt, heeft te maken met beïnvloeding van je organen om arbeid te verrichten dus bijvoorbeeld sporten maar ook noodsituaties; je vecht en vlucht reactie.

Dit werkt volgens het principe interne gedachte brengt externe handelingen. Dus je rent weg, je bevriest, of je vecht. Dus help er staat een leeuw voor mijn neus en binnen een seconde weet mijn lijf ik moet rennen. En heel hard. Dit systeem, je sympatische zenuwstelsel heeft de overhand in stress situaties. En guess what? Onze moderne tijd is enorm veeleisend: we hebben het razend druk, alles moet snel en dus hebben we ook veelvuldig te maken met stress.

Op stress reageren we hetzelfde als de holbewoner en hierdoor wordt er steeds een beroep gedaan op ons “gaspedaal”. Dit “gaspedaal” wordt ongemerkt steeds een klein beetje verder ingetrapt.

Deze overmatige activiteit van het sympathische zenuwstelsel, veroorzaakt op termijn een verstoring van de balans tussen het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel.

Langdurige stress en het autonome zenuwstelsel

Samenvattend: het gevolg van langdurige stress is dat de sympathicus te vaak en te lang wordt ingeschakeld (onbewust) en dat je hem niet weer kunt uitschakelen. Tegelijkertijd is de parasympaticus vaak uitgeschakeld en biedt onvoldoende tegenwicht. Door deze disbalans raakt je stresssysteem overbelast en ontstaan er stressklachten.

Je lichaam kan niet voortdurend in een verhoogde staat van paraatheid zijn. Als dit te lang aanhoudt, raakt de balans van het autonome zenuwstelsel blijvend verstoord en is er sprake van chronische stress.

In het parasympatische systeem, ben je beter in staat tot het nemen van een weloverwogen reactie of handeling, dus door de relaxte staat waar je in bent kun je al je opties overwegen, de voors en tegens afwegen en bedenken welke actie je wilt nemen. Je snapt dat de laatste fase handiger en effectiever voor je is dan de oude vecht en vlucht reactie. Dat wil zeggen, als er een precaire situatie ontstaat wil je natuurlijk altijd snel handelen alleen ik weet niet hoe vaak jij een leeuw tegenkomt maar ik niet zo heel vaak. En dus is die reactie niet zo heel vaak meer nodig.

Om de balans te bewaren is het nodig om de sympathicus alleen dan te laten werken als het nodig is, in levensbedreigende situaties of in situaties waar extra lichamelijke of mentale inspanning wordt gevergd. En om de sympathicus vervolgens zo snel mogelijk weer uit te schakelen en de parasympaticus te laten domineren, zodat je lichaam kan herstellen.

Maar wat heeft dit nu van doen met veranderen vraag je je af? Zoals je hierboven las is de balans verstoord, en in de praktijk blijkt dan dat je stopt met wat je probeert te veranderen. Je rent weg, als in je stopt met bijvoorbeeld lijnen. Komt met allerlei voor jou hele relevante excuses, of je bevriest, dus doe je maar niks meer want voor jou heeft het toch geen zin of je gaat vechten, voornamelijk tegen jezelf.

Als je deze kennis nu eens gaat toepassen op jezelf en een situatie die je wilt veranderen. Wat kan er dan gebeuren?

Het leren welke reactie actief is in jezelf geeft je de controle waar we allemaal zo naar op zoek zijn, het gevoel dat jij de dingen in de hand hebt. En dat heb je ook als je snapt hoe het werkt en wat je mag en kan doen.

Stel je eens voor, je wilt een andere baan of je wilt stoppen met roken.. je hebt hele mooie ideëen erover, je ziet het eigenlijk al voor je. Je ziet jezelf zitten achter je nieuwe bureau, met nieuw collega’s, gezellig koffie drinken en je wordt gewaardeerd door je baas. En je krijgt allerlei kansen, je maakt een mooie promotie door en je weet ook nog je stress leven lekker laag te houden. Eind goed al goed zou je zeggen. …

Want dromen zijn mooi, het voor je zien nog beter maar dan komt het punt waarop je mag gaan veranderen. Waar je zit voldoet niet meer en je wilt wat anders dus je zult wat moeten gaan doen, je mag gaan veranderen. Maar denk je; ik wil zelf die baan dus geen probleem.

Maar hoe doe ik dat dan?

Hieronder geef ik je 2 hele krachtige oefeningen die je kunt doen als je in een situatie komt waar/ wat je in wilt veranderen. 1 keer doen is niet genoeg, dit mag een terugkerend iets zijn. Maak het onderdeel van je ochtend ritueel.

1e oefening: Kalmeer je brein!

Adem 6 seconden in door je neus en blaas met hetzelfde ritme 6 seconden uit door de mond. Adem rust in en adem stress/angst die je hebt uit. Herhaal dit 6-10 keer.

2e oefening: BIA= Bewustwording, Intentie en Actie

B= Bewustwording:

Vraag jezelf af welke gedachtes, emoties, gevoelens of handelingen zijn op dit moment dominant? Die gedachtes enz zijn het gevolg van wat je hersenen op een onbewust niveau aan het doen zijn.

I=Intentie

Wat is je intentie?

Wil je deze gedachte?

Wil je dit gedrag?

Wil je productiever zijn?

A=Actie

Welke actie kun je nu nemen om deze terugkerende gedachtes, handelingen, gevoelens of emoties te doorbreken of te onderbreken? Wil je ze houden of zou je ze los willen laten?

Als je deze 2 hele krachtige oefeningen dagelijks gaat doen krijg je meer grip op jezelf, je gedachtes en heb je het gevoel dat je meer grip hebt op je leven en dus op het proces van veranderen. Je krijgt dan een Bewuste Opzettelijke Verandering.

En als laatste bedenk dan dat je een brein hebt en je niet je brein bent! Dus leer het te begrijpen!

Wil je meer leren over hoe jezelf grip krijgt op je leven en wil je veranderen maar met een beetje hulp zou het wat sneller en effectiever kunnen, bel me dan!

Scroll to Top

Book your complimentary insight and direction session

free e-book Miraculous Futures

This FREE e-book will enable you to focus on the areas that will help you to champion YOUR miraculous future.

free e-book Miraculous Futures

This FREE e-book will enable you to focus on the areas that will help you to champion YOUR miraculous future.